Distribuitor si montator autorizat pentru: Cosuri de fum certificate, ceramice LEIER, JAWAR si inox CONVESA
Coşul de fum este o componentă a instalaţiilor de încălzire, având rolul de a evacua în siguranţă, deasupra nivelului acoperişului, fumul şi gazele de ardere nocive, rezultate în urma arderii diferitelor tipuri de combustibili. Printr-un tiraj optim se asigură şi alimentarea corespunzătoare cu aer de ardere a unor surse de căldură cum sunt cazanele cu arzător atmosferic cu gaz, cazanele cu lemne şi şemineele.
Un coş de fum improvizat sau executat din materiale, care nu dispun de certificări legale pentru acest domeniu (diferite tipuri de cărămidă, elemente prefabricate pentru ventilații, țevi din tablă, etc.) prezintă riscuri majore pentru proprietari. În conformitate cu statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, circa 35% dintre incendiile produse la locuinţe sunt cauzate de coşurile de fum.
Astfel coșurile de fum neconforme sau necurățate constituie principala cauză generatoare de situații de urgență la locuințe! În intervalul 2012 – 2017 în România s-au produs în medie 6200 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite și alte 190 şi-au pierdut viaţa. Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel naţional, 6 sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde viaţa. Neetanşeitatea coşurilor de fum este cauza unui număr însemnat de intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Coşurile de fum sunt supuse la solicitări de natură fizică şi chimică foarte intense, constând în variaţii mari de temperatură, şoc termic cauzat de aprinderea depunerilor de funingine şi gudron, soldat cu temperaturi ce pot depăşi chiar şi 1000ºC. Condensul format în coş are caracter acid, puternic coroziv. Pe timp de iarnă, structura coşului este solicitată şi la îngheţ-dezgheţ. De asemeni, coșurile de fum trebuie să reziste la solicitările date de vânt și cutremure. Prin urmare, pentru a nu se deteriora și distruge în timp, aceste elemente de construcții trebuie să satisfacă următoarele cerințe fundamentale:
– rezistenţă la temperaturi ridicate şi la şocuri termice;
– etanşeitate la umiditate şi la gaze de ardere;
– rezistenţă la condensul acid;
– rezistență și stabilitate mecanică;
– durabilitate.
În consecință, în conformitate și cu legislaţia de specialitate în vigoare, pentru construirea coşurilor de fum se pot utiliza numai materiale sau componente adecvate domeniului, certificate, care dispun de declaraţie de performanță şi marcaj CE.